NORDY
Rdzennymi mieszkańcami tych ziem są Kaszubi. Jest to grupa etniczna, która zamieszkuje ">
wczasy, wakacje, urlop
07 lutego 2011r.
Bogactwo kulturowe NORDY
Rdzennymi mieszkańcami tych ziem są Kaszubi. Jest to grupa etniczna, która zamieszkuje te obszary od IV wieku n.e. Bogactwo kulturowe NORDY ściśle związane jest z kaszubszczyzną, która wyraża się w tańcu, obrzędach, sztuce, a przede wszystkim w odrębnym słowiańskim języku. Liczne oddziały Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, samorządy, amatorskie zespoły pieśni i tańca, stowarzyszenia mieszkańców dbają o kaszubskie dziedzictwo kulturowe, a prężnie działające Muzeum Ziemi Puckiej oraz Muzeum Piśmiennictwa i Muzyki Kaszubsko-Pomorskiej w Wejherowie przyczyniają się do rozszerzenia wiedzy o Kaszubach wśród turystów oraz dzieci i dorosłych z całego regionu. Regionalny ruch kaszubski ma ponad 150-letnią historię. Jego inicjatorem był doktor Florian Ceynowa, który urodził się i wzrastał w powiecie puckim. On także dał początek literaturze kaszubskiej, a działania wielu pokoleń jego następców sprawiły, ze język kaszubski jest obecnie nauczany w wielu szkołach podstawowych na całych Kaszubach.
Z kulturą kaszubską można zapoznać się w sposób przyjemny i ciekawy uczestnicząc w letnich imprezach, takich jak: Jastarnickó Sobótka i Dni Węgorza w Jastarni, Biesiada Kaszubska^ Kuźnicy, Kaszebsczi bote pod żoglame w Chałupach, Kaszebsczi tone nad Molim Morza w Swarzewie, Festyn Agroturystycznym Mieroszynie, Jarmark Kaszubskim Rewie, Przegiąd Zespotów Kaszubskich^ Wierzchucinie, Jarmark Wejherowskiw Wejherowie, czy na Pielgrzymce flyóatoworganizowanej w dniu śś. Piotra i Pawła z Kuźnicy do Pucka.
Ważnym elementem folkloru na NORDZIE jest kuchnia, o charakterze której decyduje od wieków przede wszystkim morze. Na całą Polskę znane są dania rybne, które przyciągają turystów z całego kraju. Smażone, wędzone, marynowane i przyrządzane na wiele sposobów potrawy ze śledzi, dorszy, łososi, flader, węgorzy to kulinarna wizytówka tego regionu. Kaszubi słyną z przepysznych ciast, w pieczeniu których nie mają sobie równych. Godne polecenia są sękacze i drożdżowy kuch, których smakowi trudno się oprzeć.